BELAYA SABRETMEK « Kırşehir Gerçek Gazete

27 Nisan 2024 - 18:37

BELAYA SABRETMEK

BELAYA SABRETMEK
Son Güncelleme :

25 Ekim 2023 - 11:30

KIRŞEHİR ABDULKADİR GEYLANİ VAKFI

BELAYA SABRETMEK
– Âdemoğlunun başına gelen her türlü bela, Rabbinden şikâyet etmesi yüzündendir.
– Belalar kula Cenab-ı Hakk’ın kapısını çalmayı öğretir.
– Derdi de yaratan O’dur, devayı da. O kendisini öğretmek için belaya müptela kılar. Böylece hem bela verebileceğini, hem de bunu kaldırabileceğini gösterir.

Belalardan dolayı Allah’ı (c.c) ithama kalkışma. Bil ki; sana düşen vazife, bela olursa sabır göstermektir, hayra da şükretmektir.

Allâh-ü Teâlâ (c.c) şöyle buyuruyor:
“Eğer Allah seni bir zarara uğratırsa, onu kendisinden başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır verirse, (bunu da geri alacak yoktur). Şüphesiz O herşeye kadirdir. ”
(En’am 17)

Allâh Rasûlü (sav) buyurdular ki:
Üç şey vardır ki, kul, onlarla dünya ve ahiret nimetlerine nail olur: Belaya sabır, kazaya rıza, bolluk ve rahatlıkta da dua.
(Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) 263/2 Ramuz El-Ehadis)

Allah teala’nın Levhi Mahfuzda yazdığı ilk şey şudur: “Bismillahirrahmanirrahim, Kazama teslim olan ve hükmüme razı olan ve belama da sabredeni kıyamet gününde sıddıklarla beraber baas ederim.”
(Hz. İbni Abbas (r.a) 160/3 Ramuz El-Ehadis)

Bir kul için Allah Kendi kabında bir derece takdir etmiş de, o kul o dereceye ameli ile erişememişse Allah, dünyada onu (bazı musibetlerle) mübtela kılar. Sonra da kendisine o belaya karşı sabır ihsan eder ki o dereceye erişebilsin.
(Hz. Zeyd İbni Cariye (r.a.) 60/10 Ramuz El-Ehadis)

Kıyamet günü olduğunda, belaya müptela olan kimseler getirilir. Lakin onlar için divan açılmaz, mizan kurulmaz ve sıratta konulmaz. Onların üzerine ecir dökülür de dökülür.
(Hz. Ömer (r.a.) 58/18 Ramuz El-Ehadis)

(Allah’dan sabır istiyen bir kimseye) Allah’dan bela istiyorsun. Evvela afiyet iste, (Sabır bela ile gelir.)
(Hz. Muaz (r.a.) 294 / 5 Ramuz El-Ehadis)

Eğer beni seviyorsan, belaya sabıra hazırlan. Yemin ederim ki, Beni sevene bela, tepeden dereye gelen sudan hızlı gelir. Yarabbi Beni sevene iffet nasib et. Rızkı kafi miktarda olsun.
(Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) 149/9 Ramuz El-Ehadis)

Belayı nimet, bolluğu ve rahatlığı musibet saymayan kimse imanını kamilleştirmiş mü’min değildir. Dediler ki: “Nasıl Ya Resulallah?” Buyurdu ki: “Zira beladan sonra bolluk takip eder ve bolluğu da bela ve musibet takip eder. Yine, namazın dışındaki zamanında gamlı olmayan, imanını kamil etmiş mü’min değildir. Dediler ki: “Niçin Ya Resulallah?” Buyurdu ki: “Zira namazda Rabba münacaat eder. Namazın dışında ise ancak Adem oğlu ile hasbihal eder. (Selefi salihin, belasız geçen gün için ağlarmış. Allah (c.c) kendileriyle alakadar olmadı diye)
(Hz. İbni Abbas (r.a) 364/2 Ramuz El-Ehadis)

Sadakayı erken verin. Zira bela, sadakayı çiğneyip geçmez.
(Hz. Enes (r.a) 243/5 Ramuz El-Ehadis)

Gamları, hemleri (bela ve kederleri) sadaka ile karşılayın. O zaman Allah (c.c) leri sizden belayı defeder. Düşmanlarınıza karşı size yardım eder ve şiddet anlarında sizleri sabit kadem kılar.
(Hz. Ebû Hüreyre (r.a.) 249/11 Ramuz El-Ehadis)

Cibril (a.s.) Bana geldi ve dedi ki: “Allah (c.c) sana şu kelimelerle dua etmeni emrediyor. Onlardan birini muhakkak sana verecektir: “Allahım ben Senden acil afiyetini, belalarına karşı sabrı ve dünyadan Senin Rahmetinle çıkmayı dilerim.”
(Hz. Âişe (r.anha) 11/3 Ramuz El-Ehadis)

Abdulkadir Geylani (ks) buyurdular ki:
Belayı bırak gelsin, seni ziyaret etsin… Yolunu aç. Kapama. Önünde durma. Sana gelmesinden ve seni yoklamasından korkma. Nasıl olsa, onun ateşi cehennemin ateşinden daha şiddetli değildir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.