Kahvaltıda Yerel Basının Sorunları Anlatıldı. « Kırşehir Gerçek Gazete

18 Mayıs 2024 - 23:39

Kahvaltıda Yerel Basının Sorunları Anlatıldı.

Kahvaltıda Yerel Basının Sorunları Anlatıldı.
Son Güncelleme :

10 Ocak 2019 - 15:52

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlandı.

KIRGARAT-C’DEN BASIN ÇALIŞANLARINA ANLAMLI PROJE

KIRGARAT-C 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlamak amacıyla Yerel Basın çalışanları ile bir araya geldi. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Kırşehir’de Gazeteciler onuruna bir kahvaltı programı düzenleyen KIRGARAT-C Başkanı, Sait Yanık, Ağalar Konağında gerçekleştirilen kahvaltıda yerel basın çalışanları ile buluştu.

Düzenlenen programda konuşan Kırşehir Gazeteciler Radyocular ve Televizyoncular Cemiyet Başkanı,  Sait Yanık, “4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın emekçilerine bazı haklar ile yasal güvenceler sağlayan “212 sayılı kanun” aynı yılın 10 Ocak günü Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Bu yasa, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor, basın emekçilerine iş ve maaş güvencesi sağlıyordu. Gazete patronlarına, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere ücret miktarı, gazetecinin kıdemi gibi unsurların yazılması, ücretlerin peşin ödenmesi gibi yükümlülükler getiren 212 sayılı yasa yasallaşmış oldu.10 Ocak Bir nevi çalışanların Biz patronlara karşı bir zafer olarak anılır” dedi

“CACABEY MEYDANINDAKİ IŞIKLI PANOYU GÜNLÜK YEREL GAZETE YAYINLAYAN GAZETELERE VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

“Bu vesile ile Burada bulunan Sayın Milletvekillerimizden biz gazete işverenler olarak Kasım Ayında genel Başkanımız Sayın Mehmet Ali Dim ABD New York kentinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir dosya sunarak sorunlarımızı dile getirmişti ve Sayın Cumhurbaşkanımız bu isteğimizin iki tanesini hayata geçirmiştir. Birincisi 1 Ocak’ta yürürlüğe giren cm2 karesine 12.50 den 15.00 TL diğeri ise Balıkesir SEKA Kâğıt Fabrikasının tekrar faaliyete geçirilmesi. İnşallah önümüzdeki günlerde diğer isteklerimizin de yerine getirilerek daha çok işçi istihdamını sağlamış oluruz. Vekillerimizden bunların takipçisi ve gündemde tutmasını istemekteyiz. Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci çok bonkör bir Belediye Başkanımız. Sarı Basın Kartı sahiplerini Belediye Halk Otobüslerinden ücretsiz yaralanmaları için Belediye Meclisinden karar aldırttı. Buradan kendilerine Teşekkür ederiz. Sayın Başkanım bunu yaptığına göre diğer taleplerimize de inşallah olumlu düşünür. Cacabey Meydanındaki ışıklı Panoyu Günlük yerel gazete yayınlayan gazetelere verilmesini, Yine Cacabey Meydanında bulunan Taksi Kulübesinin yanına yada Bankamatiklerin yanına ve ayrıca Neşet Ertaş Kültür Merkezinin içerisinde bir oda verilerek masa ve sandalye konularak dışarıda gezen Ulusal ve Yerel muhabirlerimiz hızlı ve çabuk bir şekilde ajanslarına ve gazetelerine zaman kaybı olmadan haber geçebilmeli.”

“BELEDİYEMİZİN SOSYAL TESİSLERİNDEN İNDİRİMLİ OLARAK YARARLANMALIYIZ”

“saymış olduğum bu taleplerim Çorum, Tokat, Osmaniye, Kayseri, İskenderun, Alanya, Antalya, Aksaray, Ankara, Adıyaman ve yetmişe yakın illerimizin Belediye Başkanlarımız Basın Çalışanlarına tahsis etmiştir. Sevgili meslektaşlarım Cemiyetimiz uzun görüşümler sonucu ve Sayın Valimizin bilgileri doğrultusunda TOKİ’nin Cemiyet üyelerimize 23 Konutu talebimiz üzerine bizlere tahsis etmiştir. Bizlerde bütçesi ödemeye uygun olan çalışanlarımıza ve işverenlere almaları yönde yardımcı olacağız. Bizler birlik ve beraberlik yolunda olduğumuz sürece yaptıklarımızın başlangıcı olsun diyerek tekrar hoş geldiniz ve afiyet olsun” dedi.

 

“SUNDUĞUMUZ DOSYADA BULUNAN SIKINTILARIMIZIN BİR KISMINA ÇÖZÜM GELDİ AMA DEVLETİMİZİN DE İMKÂNLARI SINIRLI”

Tüm Türkiye’de bölünmüş parçalanmış Gazeteci Derneklerin Federasyonların veya Konfederasyonların aynı çatı altında birleştirecek olan ve kuruluş dilekçesini İç işleri Bakanlığına vermiş olan Küresel Gazeteciler Konseyinin Genel Başkanı Mehmet Ali Dim,

“Hepimizin ortak kaygıları var. Hepimizin ortak sıkıntıları var. Ama bu çözülmeyecek bir şey değil. Eylül ayında New York’ta Sn. Cumhurbaşkanımızın orada bulunduğu sırada bizde sorunlarımızı belirten bir dosya sunduk. Sunduğumuz dosyada bulunan sıkıntılarımızın bir kısmına çözüm geldi ama Devletimizin de imkânları sınırlı. Hepsini anında karşılamaları mümkün değil. 212 sayılı kanunun uygulanması, Medya kuruluşlarının da giderek Fikir İşçileri kanunun kullanılmamasıyla arkadaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetinin giderilmesi noktasında ifade ettik. Gazetecilik farklı bir meslek. Gazeteciliğin diğer mesleklerden ayrılan kavramı var”

 

“SON GÜNLERDE YEREL MEDYANIN YAŞADIĞI KRİZ İŞSİZ ARKADAŞLARIMIZIN SAYISINI ARTIRDI”

Küresel Gazeteciler Konseyinin Genel Başkanı Mehmet Ali Dim,

“Fikir işçisi kavramı yoktu. Fikir işçisi ve beden işçisiyle aynı statüye sahipti. Bir gazeteci de aynı yasaya tabiydi ve işçi de aynı yasayla karşı karşıyaydı. 212 sayılı yasa fikir işçisi kavramını getirdi. Bugün çalışan gazeteciler günü ama ne yazık ki hem yasadan doğan hem de uygulamadan doğan sıkıntılar nedeniyle son günlerde yerel medyanın yaşadığı kriz işsiz arkadaşlarımızın sayısını artırdı. Çalışan değil çalışamayan gazeteciler günü anlayışına kadar getirdi. Bu bizim için üzücü bir durum. Küresel Gazeteciler Konseyi adı altında örgüt kurduk. Geçen hafta başvurumuzu yaptık. Önümüzdeki hafta faaliyete geçmiş olacağız. Sadece cemiyetler değil, tüzel kişilerle şirketlerle, şahıslarla, gerçek kişilerle devam faaliyet göstereceğiz” diye konuştu.

 

KIRŞEHİR BASININDA HER ZAMAN YAPICI, YOL GÖSTERİCİ, OLGUN BİR TAVIR OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”

Kırşehir Valisi İbrahim Akın,

“Basın mensuplarına 212 sayılı kanunla özgürlük hakları noktasında önemli ayrıcalıklı düzenlemeler gelmesi nedeniyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü olarak kutlanıyor. Basın işi gerçekten zor iştir. Geçmiş dönemlerin içerisinde de basın kuruluşlarıyla yakın çalışma ve iş birliği imkânım oldu. Oradan gördüğüm ve edindiğim tecrübeler gösteriyor ki esasında başında özellikle yerelde kar eden yoktur. Basın para kazanma aracı değildir. Bu bir fedakârlık, sevgi ve gönül işidir. Yine bu mesleğin içinde çalışan muhabirlerimiz, kameramanlarımız kar kış demeden, gece gündüz demeden haber peşinde koşuyorlar. Hakikaten bu iş zor iştir. O nedenle bu görevi yapmaya çalışan, ayakta durmaya çalışan gazete ve kanal sahiplerine teşekkür ediyorum. Çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Basınımız toplumuzun gözü kulağı, toplumun sorunlarını ortaya koyan, iletilmesi gereken mercilere ileten halkımızı bilgilendiren kuruluşlar, bizlerde sizlerin tespit ettiği sorunları inceliyoruz, takip ediyoruz. Bize de bu konuda yol gösterici ve çalışmalarımıza hız kazandırıcı özellik taşıyor. Gazetelerdeki haberi her zaman inceleyerek güne başlıyoruz.  Görev yaptığım süre içinde Kırşehir basınında her zaman yapıcı, yol gösterici, olgun bir tavır olduğunu görüyorum” ifadelerine yer verdi.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.