NAMAZDAN SONRA İSTİĞFAR DUASINI ÖNEMİ « Kırşehir Gerçek Gazete

2 Mayıs 2024 - 20:55

NAMAZDAN SONRA İSTİĞFAR DUASINI ÖNEMİ

NAMAZDAN SONRA İSTİĞFAR DUASINI ÖNEMİ
Son Güncelleme :

09 Haziran 2023 - 11:44

KIRŞEHİR ABDULKADİR GEYLANİ VAKFI

NAMAZDAN SONRA İSTİĞFAR DUASI OKUMAK

-Estagfirullâh ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyel kayyûme ve etûbü ileyh-
“Ulu olan kendisinden başka ilah bulunmayan, Hay ve Kayyûm (ezelî ve ebedî hayat ile diri, zatı ve kemâliyle kaim, yani yaratıklarının her an idare ve muhafaza­sında biricik hakim-i mutlak) olan Allah’a istiğfar eder beni affetmesini iste­rim.”

İstiğfar duası, ”Allâhümme entes selâm…” dan önce okunur.

İstiğfar duasının şekli: Kısaca üç kere “Estağfirullah” veya “Estagfirullâh el’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh.”(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, I/801).

Hz. Sevban anlatıyor:

“Hz. Peygamber (asm) selam verdikten sonra üç kere istiğfar çeker, ardından ”Allâhümme entesselâmü vemin kesselâm tebârakteyâzel celâli vel ikrâm” duasını okurdu.” (Müslim, Mesacid, 135,136)
“Allah’ım! Sen Selâmsın. Bütün noksanlardan berisin, uzaksın. Dünya ve ahiret selameti senin inayet ve yardımınla olur. Sen mukaddessin, tazime gerçekten layık olansın. Ey celâl ve ikram sahibi olan yüce mabudum!”

”Her kim üç defa ‘Estagfirullah ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyel kayyûme ve etûbü ileyh’ okursa harpten kaçmış olsa bile günahı bağışlanır.” (Ebu davud, Salat, 361)

Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine uyarak, kıldığımız farz namazlardan sonra “Allâhümme ente’s-selâm”ı hepimiz okuruz. Ama bu zikirden önce üç defa, “Allah’tan beni bağışlamasını dilerim” anlamında “estağfirullah” deme âdeti pek yaygın değildir. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’in farz namazlardan hemen sonra okuduğu bu istiğfârı, biz de hiç değilse tek başına kıldığımız namazlardan sonra okumalı ve onun bu sünnetini yaşatmalıyız.

İnsan namazdan çıkınca Rabbinin huzurundan ayrılır. Namazdan sonra istiğfâr etmekle, “Rabbim! Sana sunmam gereken kulluğu gereği gibi yapamadım; beni bağışla!” diyerek getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah’tan bağışlanma dilenmiş olur, kul-Rab ilişkisini pek güzel bir şekilde sürdürmüş olur.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.