RECEP AYI VE REGAİB KANDİLİ « Kırşehir Gerçek Gazete

20 Nisan 2024 - 02:49

RECEP AYI VE REGAİB KANDİLİ

RECEP AYI VE REGAİB KANDİLİ
Son Güncelleme :

27 Ocak 2023 - 13:16

KIRŞEHİR ABDULKADİR GEYLANİ VAKFI KURUCUSU HACI MUSTAFA YILMAZ;

Esselâmü aleyküm ve rahmetüllâhi ve berakâtühû.

26 Ocak Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece REĞAİB KANDİLİ’ni idrak edeceğiz inşallâh.

Reğaib: ‘Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış’ anlamına gelir.

Receb’in ilk cuma gecesine Regaib Gecesi denir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir. Hz. Peygamber Efendimiz (sav) Regaib gecesinde ana rahmine düşmüştür.

Peygamber Efendimiz (sav) buyurdular ki:
“Siz Recep ayının ilk Cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyesiniz. O, öyle bir gecedir ki; Melekler o geceyi: Regaib, diye anlatırlar. Şöyle ki: O gecenin üçte biri geçtiği zaman; semalarda ve yerlerde ne kadar melek var ise hemen hepsi, Kabe ve civarında toplanır. Allahu Teala onların haline mutalli olur ve şöyle buyurur: Ey meleklerim, ne dileğiniz var ise benden dileyin. Şöyle derler:
“Recebin ilk perşembesini oruçla geçireni cennete sokmak Allâh-u Te’âlâ üzerine bir hak olur.” (es-Safûri, el-Ğunye, 1/330-331)

Hz. Aişe ( r.a ) validemiz, “Resûlullah, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi.” buyuruyor. Çünkü hadis-i şerifte, “Ameller Allah Teâlâ’ya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum.” buyururdu.
(Tirmizi, Savm,44)

″Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Cuma gecesi, Regaib gecesi, Berat gecesi, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban bayramı gecesi.″ (Beyhakî, 3558)

“Receb’in ilk cuma gecesini ihya edene, Allâh-u Teâlâ, kabir azabı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız, 7 kimsenin duasını kabul etmez: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve İslamiyyete uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkıcı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayanlar. Bunlar bu günahlardan vazgeçmedikçe, tevbe etmedikçe duaları kabul olmaz.”
(Saadeti Ebediye)

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur. “Her kim, herhangi bir haram aydan (zilkâde, zilhicce, muharrem ve receb-i şerif) perşembe, cuma, cumartesi olmak üzere, üç günü oruçlu geçirirse, kendisine (tuttuğu her güne karşılık) iki sene, (başka bir rivayette) yediyüz sene (diğer bir rivayette) dokuzyüz sene ibadet (sevabı) yazılır.”
(Taberânî, el-Gunye, 1, 325)

“Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise Receb-i Şerif’te yüzden geçer, Şaban-ı Muazzama’da üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarek’te bine çıkar ve cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir’de otuz bine çıkar.” (Şualar, On Dördüncü Şua)

Allâh’ım Sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizleri de affeyle.
Allâh’ım! Recep ve Şa’bân aylarını bize mübarek eyle. Bizi Ramazan ayına kavuştur. Feyzinden, bereketinden, nurundan istifade etmeyi nasip eyle.

Ya Rabbi! Rağbetimizin ve isteğimizin sana olması niyetiyle bu günler hürmetine katından bize bir kurtuluş ve Rahmet ihsan eyle.

Regâib Kandilinizi ve Üç Aylar’ınızı tebrik eder, bu mübârek günlerin, cümlemize, vatanımıza, milletimize ve bütün İslâm âlemine, huzur, rahmet ve bereket olarak tecelli etmesini Yüce Rabbimizden niyaz ederim. AMÎN!

İbadetlerimizin ve hayırlı dualarımızın makbul olması dileğiyle Hayırlı Kandiller

Kadiri ve Nakşi Mutasavvıfı Hacı Mustafa Yılmaz Hazretleri (ks)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.