REGAİP GECESİ « Kırşehir Gerçek Gazete

27 Nisan 2024 - 00:41

REGAİP GECESİ

REGAİP GECESİ
Son Güncelleme :

10 Ocak 2024 - 23:12

KIRŞEHİR ABDULKADİR GEYLANİ VAKFI KURUCUSU MUSTAFA YILMAZ;
REĞAİB GECESİ
Üç Ayların başlangıcı ve Recep Ayının ilk cuma gecesi olan Regâib Kandilini 11 Ocak Perşembe’yi 12 Ocak Cuma’ya bağlayan gece idrak edeceğiz inşaallah. (1 Recep 1445)

Bizlere üç aylara erişebilmeyi nasîb eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Cenâb-ı Hakk’a sonsuz hamdü senâlar olsun.

“Receb ayının ilk Cum’a gecesine Regâib gecesi denir. Hz. Peygamber Efendimiz (sav) Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü veya
Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını anladığı mübarek bir gecedir. Bu geceye Regaib Gecesi ismini melekler vermişlerdir.
Bazı âlimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz (sav) bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.

Regâib; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm ve nefis şeyler demektir. “Râğibe” kelimesinin çoğuludur. Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür.

″Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Cuma gecesi, Regaib gecesi, Berat gecesi, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban bayramı gecesi.″ (Beyhakî, 3558)

Peygamber Efendimiz (sav) buyurdular ki:
“Siz Recep ayının ilk Cuma gecesini gaflet içinde geçirmeyesiniz. O, öyle bir gecedir ki; Melekler o geceyi: Regaib, diye anlatırlar. Şöyle ki: O gecenin üçte biri geçtiği zaman; semalarda ve yerlerde ne kadar melek var ise hemen hepsi, Kabe ve civarında toplanır. Allahu Teala onların haline mutalli olur ve şöyle buyurur: Ey meleklerim, ne dileğiniz var ise benden dileyin. Şöyle derler:
“Recebin ilk perşembesini oruçla geçireni cennete sokmak Allâh-u Te’âlâ üzerine bir hak olur.” (es-Safûri, el-Ğunye, 1/330-331)

“Receb’in ilk cuma gecesini ihya edene, Allâh-u Teâlâ, kabir azabı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız, 7 kimsenin duasını kabul etmez: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve İslamiyyete uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkıcı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayanlar. Bunlar bu günahlardan vazgeçmedikçe, tevbe etmedikçe duaları kabul olmaz.”
(Saadeti Ebediye)

Recep’in ilk gecesi olduğunda Allah-ü Teala bir meleğe: “Dikkat edin! Gerçekten tövbe ayı başlamıştır. Bu ayda Allah-ü Teala’dan af isteyenlere müjdeler olsun!” diye seslenmesini emreder.” (Nüzhetül-Mecâlis)

“Recep’in ilk gecesi olunca, Allah-ü Teala ümmetine tecelli buyurarak, günahkarları bağışlar, tövbe edenlere ikram eder, zikredenleri (kendisine manen) yaklaştırır, ibadette gayret gösterenleri sürekli kendisine vasıl kılar. O geceyi ibadetle geçirenler, sabaha bağışlanmış olarak çıkar.” (Nüzhetül-Mecâlis)

“Kalplerin öldüğü günde, Recep’in ilk gecesini ihya edenin kalbi ölmez. Allah-ü Teala, onun üzerine başının üzerinden hayırları yağdırır, anasının kendisini doğurduğu gün gibi, günahlarından çıkar ve günahkarlardan
cehennemi hak etmiş 70.000 kişiye şefaatçi kılınır. (Dürretül-Vâizin)

Allâh’ım! Recep ve Şa’bân aylarını bize mübarek eyle. Bizi Ramazan ayına kavuştur. Feyzinden, bereketinden, nurundan istifade etmeyi nasip eyle.

Ya Rabbi! Rağbetimizin ve isteğimizin sana olması niyetiyle bu günler hürmetine katından bize bir kurtuluş ve Rahmet ihsan eyle.

Regâib Kandilinizi ve Üç Aylar’ınızı tebrik eder, bu mübârek günlerin, cümlemize, vatanımıza, milletimize ve bütün İslâm âlemine, huzur, rahmet ve bereket olarak tecelli etmesini Yüce Rabbimizden niyaz ederim. AMÎN!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.