YALAN SÖYLEMEK HAKKINDA « Kırşehir Gerçek Gazete

2 Mayıs 2024 - 06:07

YALAN SÖYLEMEK HAKKINDA

YALAN SÖYLEMEK HAKKINDA
Son Güncelleme :

20 Eylül 2023 - 14:26

YALAN SÖYLEMEK HAKKINDA
Ebû Bekre (Ra)’dan Resûlullah (sav) üç kere, ‘Size büyük günahların en büyüğünü söyleyeyim mi?’ buyurdu.
‘Evet söyle yâ Resûlallah!’ dedik.
Bunun üzerine Resûlullah, ‘Allah’a ortak koşmak ve anne-babaya saygısızlık/kötülük etmektir.’ buyurdu.
Sonra arkasına yaslanmış hâldeyken doğruldu ve şöyle dedi: ‘Dikkat edin (bir de) yalan söylemek ve yalancı şahitlik yapmaktır. Dikkat edin (bir de) yalan söylemek ve yalancı şahitlik yapmaktır.’ Bu cümleyi o kadar çok tekrarladı ki ‘Susmayacak.’ dedim.” (Buhârî, Edeb, 6)

“Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husumet edince haddi aşar.”
(Buharî, İman, 2/ 24)

“İblis, yer yüzüne atıldıktan sonra, “Ya Rabbi bana ev ver” dedi. “Hamamlar senin evin olsun” “Yemek” istedi, “Besmelesiz yenen yemekler senin olsun” “Yazın dövme, hadisin yalan olsun, resulun de bakıcılar, falcılar olsun, buyuruldu.”
(Hz. Ebû Ümâme (r.a.)110/10 Ramuz El-Ehadis)

“Sözle çıkarılan fitne, kılıçla çıkarılan fitne gibidir. Yalan söylemek, iftira etmek ile çıkarılan fitne, kılıçla çıkarılan fitneden de kötüdür.” (İbni Mace)

“Yalan yere yemin memleketleri harab eder. Nüfusu azaltır (nesli keser). Bereketi keser.”
(Hz. Namer (r.a) 241/12 Ramuz El-Ehadis)

“Beş şeyin kefareti yoktur: Allah’a şirk koşmak, nâhak yere adam öldürmek. Mümini dehşete koymak, harp gününde cepheden kaçmak ve hakkı olmadığı malı almak için yalan yere yemin etmek.”
(Hz. Ebû Hureyre (r.a) 279/4 Ramuz El-Ehadis)

“Yalancı şahidin ayağı yerinden oynamadan Cehennemi hak eder.”
(Hz. Enes (r.a) 304/8 Ramuz El-Ehadis

“Kim müslüman kişinin hakkını yalan yemin ile alırsa, Allah ona Cehennemi vacib, Cenneti ise haram kılar. Bir adam dedi ki: “Ya Resulallah bu az bir şey olsa da mı?” Buyurdu ki: “Misvak ağacından bir dal parçası olsa da.”
(Hz. Ebû Ümâme (r.a) 408/1 Ramuz El-Ehadis

“Kıyamet gününde Allah’ın mahlukatı içinden en çok buğz ettiği kimseler şunlardır: Yalancılar, kibirliler ve din kardeşlerine karşı kalblerinde (gizli) kin besledikleri halde, onlarla buluştuklarında kendilerine (zahiren) iyi muamele yapanlar. Bir de Allah ve Resulüne çağrıldıklarında yavaş davranan, fakat şeytan ve onun emrine çağrıldıklarında ise süratle hareket edenlerdir.”
(Hz. Vazin İbni Ata (r.a.) 8/7 Ramuz El-Ehadis)

“İyi biliniz ki, her kim hakimlere kendisini süslü göstererek, yalan şehadette bulunursa, Allah Teâlâ kıyamet gününde ona süs yerine, katrandan bir gömlek giydirir ve onu ateşten bir gemle gemler.”
(Hz. Enes (r.a) 170/3 Ramuz El-Ehadis)

“Yalandan sakının. Zira yalan fücura götürür. Fücur ise ateşe görürür. Muhakkak ki adam yalan söyler ve yalan söylemekte devam ederse Allah indinde “çok yalancı” olarak yazılır.”
(Hz. İbni Mes’ud (r.a) 176/5 Ramuz El-Ehadis)

“Müslünan müslümanın kardeşidir. Ona hıyanet isnad etmez. Yalan da isnad etmez. Ona lakayd kalmaz. Her müslümanın müslümanlar üzerine ırzı, malı ve kanı haramdır…”
(Hz. Ebû Hüreyre (r.a) 235/9 Ramuz El-Ehadis)

“Ben, Cennet bahçelerinde, Cennetin üstünde ve Cennetin alt tarafında birer köşke şu kimse için kefilim ki o: Haklı olduğu halde mücadeleyi terkeder, şaka için de olsa, yalanı söylemez ve insanlar için ahlakını güzelleştirir.”
(Hz. İbni Abbas (r.a) 152/6 Ramuz El-Ehadis)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.